Meie pere pesapuu

11. oktoober 2010

Sander 2

Tõesti-tõesti, Sander Sindrinahk on kahene! Eelmise sünnipäeva puhul meenutuseks selline post.
Mida kahene Sander oskab ja teeb?
Sõnu paistab iga päevaga juurde tulevat. Peale emme-issi on sageduselt kolmas sõna oteii (okei). Emme vist kasutab seda liiga palju:) Aga veel näiteid sõnavarast: pai-pall, täta-tita, pada-padi, eija-venna, Mamma, Papa, Memm, mm mamma ja mm papa-muumimamma ja muumipapa, auh, opa, mää, pä-pä-part, titii-kukk, ii-hiir või siil, änn-auto (millegipärast on enamus mudelautodest mamma autod), pissi, aka- kaka või traktor, mõistata ise, kumb just, pass-kass (kõlab pigem nagu päss), buss, ei tea (kõlab eii teeaa), ei taa-ei taha, puud (kui õues küsida, mida me teeme, siis vastab imestunult, et puud, mis tähendab, et puid lapime muidugi, mis siin küsida üldse:) kakn- kartul, puua-piim, pott, süüa. Ilmselt on neid veel, mis praegu meelde ei tule.

Tahab ise kangesti riidesse panna ja on hirmus kuri, kui kogemata aidatakse, kisub uuesti ära ja paneb ise. Mis siis, et 2 jalga ühte püksisäärde lähevad. Saapad paneb ise jalga. Ise ronib voodisse ja välja (õnneks küll ainult siis, kui on magaminek ja magamast tulek). Peitust meeldib mängida. Joonistada meeldib, raamatuid meeldib vaadata, kõige rohkem aga autodega mängida. Potil ei meeldi eriti käia, kuigi paar korda on ta täitsa ise potile läinud, kui on juhuslikult paljalt olnud, samas aga soristab maha. Rattatoolis meeldib sõita. Aiakärus meeldib sõita. Ja kui teda traktoriga järel veetakse.

Vennaga võivad suured sõbrad olla ja koos mängida-mürada, samas kaklevad mänguasjade pärast, ikka on vaja seda, mis teisel. Ja Sannu võib vägagi oma õigust nõuda. Kui ei saa, siis nutt lahti ja kipub ka lööma venda. Aga venna eeskujul teeb paljusid asju, eriti muidugi lollusi:)

Vennad vaatavad rallit:
Igas töös on Sannu suur abimees, kui lastakse. Puid lapib, lehti riisub, kartuleid aitas korjata, kartuleid aitab koorida andes koorimata kartuli kätte ja kooritud kartuli paneb kaussi. Tainast segab, kassile annab süüa. Sööb enam-vähem kõike, kui just tahab, võib isegi Karlist rohkem süüa, samas ei taha peaaegu üldse, kuidas just tuju ja isu on. Viimasel ajal keeldub oma lastetoolis istumast ja istub suurte tooli peal, mis siis, et nina, suust rääkimata, üle kausi ääre ei ulata.

Üldiselt on naerusuine ja rõõmsameelne, kuigi kui ikka jonnib, siis mehiselt. Kallistada ja musitada meeldib. Meie väike naerupall! Palju õnne Sulle!

6 kommentaari:

tb ütles ...

"puid lappima" tähendab "puid riita laduma"?
Palju-palju õnne Sannule veelkord! :)

Unistaja ütles ...

Hmm... ka minu jaoks on "puid lappima" tavaline väljend puude riita ladumise kohta.

tb ütles ...

ma lootsin/arvasin, et see miski saarlaste eripära, aga vist siis mitte.. mina kuulsin igaljuhul esimest korda:)

PS: ikkagi jääb küsimus, et mis neist puudest lappida (lapitakse riideid - parandatakse lapi peale õmblemisega või lapitakse teid - pannakse aukudesse uus täide):)
PPS: eesti keel on ikka mitmekülgne!

saarlanna ütles ...

Unistaja ju ka poolenisti saarlane, nii et võib-olla ikka asi saarlastes.
Aga puid ei lapita mitte nagu teed või riideid, vaid puud lapitakse üksteise peale.

Unistaja ütles ...

Ma tegelikult ise mõtlesin ka korra selle peale, et äkki see on ikkagi saarlaste ütlus ja minuni lihtsalt isapoolse suguvõsa kaudu tulnud. Äkki peaks tegema kambakese sees küsitluse, kes on tuttav sellise väljendiga, siis saaksime teada, kas on saare väljend või mitte.

Anonüümne ütles ...

Mina kui elupõline lõuna-eestikas kuulen sellist väljendit esimest korda. Ilmselt siis jah saarlaste eripära ;)