Meie pere pesapuu

28. aprill 2015

16. elukuu ehk 29.03 kuni 28.04

31. märtsil jõudis kätte see päev, kui nad tegelikult oleksid pidanud 1-aastasteks saama.
1. aprillil käisid Liisa ja Kaspar issi ja Mammaga arsti juures haiguse järelkontrollis ja kaalumas-mõõtmas. Emme mõnules sel ajal juuksuris.
Liisa kaalus 8920 ja 73 cm, eelmise arstil käiguga võrreldes +60 g  ja +2 cm. Kaspar 8000 g ja 74 cm, eelmise arstil käiguga võrreldes -20 g ja +3 cm.
3. aprillil tegime kiirvisiidi Memme ja Papa juurde, sest Papal oli sünnipäev. Ühtlasi vaatasime veel sugulasi üle sealkandis.
Ja siis oli munadepühad ja Kren käis külas:
Ja mune sai koksitud: 
Ilmad läksid natuke kevadisemaks ja saime isegi paar korda õues magamas käia. Sõbrannalt sain vägagi kasutatud kergkäru (meie oleme vist 4. paar kaksikuid, natuke pleekinud ja roostes, aga sõidab), mis võrreldes meie Jemmaljungaga on tõesti kerge ja käib väikeseks kokku. Hea lihtne autosse pakkida. Aga sellel on turvarihmad puudu. Lootsin oma suurest kärust loobuda, aga nüüd on ikkagi kaks vankrit: kergkäruga hakkame külapeal ja jalutamas käima, Jemmaljungaga magame kodus, sest sellel on head suured rattad meie kruusateel sõitmiseks, kergkärul on väikesed pöörlevad rattad ja ausalt öeldes on sellega kruusateel päris keeruline manööverdada või õigemini liiga lihtne, st keerab sinna, kuhu ise tahab. Suurt Emmaljungat on muidugi üsna raske manööverdada. Lisaks pole kergkärul vihmakilet ega putukavõrku ja sellel ei saa sanga üle viia. Emmaljungal jälle on see istumisosa kuidagi ebamugav lastele minu arvates. Kahe käru peale kokku saaks ideaalse:) Aga kuni sügiseni, kui vankris rohkem magame, hoiame Emmaljunga alles. Õues me aga palju käia ei saanud, sest jäime uuesti haigeks.
9. aprillil käisime jälle Tallinnas, millest saab lugeda siit
11. aprilli lõikasin esimest korda Kaspari juukseid, Liisal pole veel suurt midagi lõigata, aga nüüd on tema juuksed vähemalt pikemad kui Kasparil.
15. aprillil hakkas Kaspar käima! Kõigepealt hakkas ise püsti ajama end ilma toeta ja tegi kuni 4 sammu, sellest ajast aga kõnnib aina rohkem. Kaspar suudab ka kükitada ja uuesti püsti tõusta sealt ilma toeta. Liisa tegi oma esimesed 4 iseseisvat sammu 26.04.   
Kasparil tuli üle pika aja hammas jälle, 25. aprillil, alla paremale. See oli siis 7. järjekorras. Sellepärast ta oligi hirmus vingus, kuigi haigus nagu oli juba möödas.
28.04 käisime jälle arsti juures järelkontrollis ja kaaluti-mõõdeti ka ühtlasi. Liisa 9030 g ja 75,5 cm, kuu ajaga siis +110 g ja +1,5 cm, Kaspar 8320 g ja 76 cm ehk +320 g ja +2 cm.
Sel kuul tuli mul kõik seni lahtised kapid-sahtlid kinni panna, sest Kaspar avastas kraanikausi aluse kapi koos biojäätmete ämbriga. Tuli üks hetk köögist kapsarunk hambus :)
Samuti avastasid nad, et nõudepesumasina kaanele saab ronida ja et haardeulatus suurem oleks, seal end püsti ajada. Algul ronis Liisa ja siis Kaspar vaatas, et ohoo, nii saab ka ja ronis järele. Nüüd saab pesumasinat täita või tühjendada ainult salaja või välgukiirusel, sest kratid on kohe kohal, kui märkavad, et uks lahti.  


Üldse neil on väääga pikad näpud ja pidevalt käiakse laua pealt asju nodimas. 
Liisa avastas vendade Monopoly mängu laiali:)
Kõhuviirus tegi kõhud väga lahti ja andsime neile mustikaid süüa:


Mänguoskustest ka. Liisa oskab klotse üksteise peale torni laduda. Mõlemad panevad rõngaid toru otsa. Liisa paneb puidust auguga klotse puupulga otsa. Igasugu asju meeldib igale poole sisse toppida. Raamatuid vaatavad mõlemad või tegelikult väga ei vaata, rohkem lehitseda meeldib. Liisa on issi "Šveijki" mitu korda niimoodi läbi lugenud juba :) Liisa pusib pastaka korki pastaka otsa panna. Nuppe meeldib talle ka vajutada hirmsasti, Kaspar pole sellele veel väga pihta saanud.  Tolmuimejaga meeldib neile väga mängida. Puhastatakse riideid, näppe, isegi keelt ja vahel põrandat ka. Ja kui Liisale paberitükk või beebisalvrätt näppu satub, siis ta puhastab sellega nina või põrandat. Kui ma pliidiukse kallal olen, siis annab Liisa mulle korvist puid kätte.
Pats-kakku laulumäng meeldib mõlemale, Liisa teeb nüüd lisaks plaksutamisele ja seda söömise kohta järele.
Tuttu minnes ja kui hommikuti kõik minema asutavad end, siis lehvitatakse. Liisale meeldib hirmsasti ka kallistada ja musitada. Vahel kallistab Kasparit ka nii armsasti, panevad pead kokku ja teeb pai talle. Kaspar sellest ainult väga ei hooli. Liisa on üldse selline miilustaja meil:)
Kui toidukauss tühi on, siis nad plaksutavad või kui rõngad on torni laotud. Kui Liisat kiidan, et tubli tüdruk, siis teeb pai endale.
Lemmikmäng on neil siiski kõik asjad põrandale laiali tõmmata ja siis uute põnevate asjade järele minna :)
Söövad nad peale haiglaskäiku enam-vähem kõike ja saavad ka tükilisest toidust jagu nüüd. Ja söögiisu on peale viimast haigust päris hea, ehk seda kaalu ka siis ikka tuleb. Koguaeg üks mäm-mäm käib. Praegu on meil päevaplaan nii, et hommikul peale ärkamist söövad minuga koos nt jogurtit, võileiba, krõbinaid. Siis peale esimest uinakut kausitäis putru ja piima peale. Enne lõunaunele minekut oleme ka natuke näksinud. Ja peale ärkamist siis soolase toidu aeg. Tavaliselt ma selleks ajaks keedan neile eraldi midagi ja piima peale. Ja siis õhtul söövad koos meiega ka. Viimasel ajal ongi see nende lõunaunest ärkamine nii hilja peale läinud, et siis tuleb meie õhtusöök juba peale. Pean ilmselt söögiaja enne und tõstma. Õhtul enne magamaminekut joovad piima. Kaspar hakkas peale haiglaskäiku ööd läbi magama, kuigi enne tundus, et see laps ei hakkagi magama. Vahel korra ärkab, aga jääb ilma pudelita magama. Liisa seevastu sööb vähemalt korra, aga vahel ka 2 või 3 korda. Lootsin peale korrigeeritud 1-aastaseks saamist piimapoodi vaikselt sulgema hakata, aga vägisi ei taha veel ja Liisa senini mingeid loobumise märke pole ilmutanud.
Kodused kaalumised: Liisa: 8850, 8835, 8850 ja Kaspar: 7810, 8180, 8225. Kuidagi ei saa sellest 8 kilost üle :(

Kommentaare ei ole: