Meie pere pesapuu

14. veebruar 2014

14.02.2014 - 48. elupäev

Täna oli meil väga sündmusterikas päev.
Kõigepealt hommikul läksin julge sammuga õdede juurde ja ütlesin, et ma tahan neid mõlemaid kaissu saada. Kusjuures tööl oli mõlemad õed, kelle käest ma juba olen küsinud seda ja kes ei tahtnud anda:) Vaatasid natuke kahtleva näoga, aga ütlesin, et dr Toome lubas. Ja saingi! Nii et sõbrapäeval said sõbrakesed esimest korda kokku. Mingit imelist kallistamist ega südametoonide ühtlustumist ei toimunud, aga minule jõudis esimest korda kohale, et mul on kaksikud:) Hooldaja tuli ka mingi aeg palatisse ja kuid meid märkas lõi käsi kokku, et issand kui armas. Ja kui dr Toome sisse astus samal ajal, siis küsis, et kas on uhke tunne. On muidugi uhke tunne, et meil on kaks sellist suurepärast imet!
Natuke hiljem tuli arst. Ütles esiteks, et Liisal on hemoglobiin natuke madal jälle. Homme tehakse uus analüüs ja siis otsustatakse vereülekande vajalikkus. Siis ütles, et võin proovida Liisat rinnale panna. Et ega ta esialgu sealt suurt ei söö, aga harjutab. Ja kui rinnal oleku ajal peaks saturatsioon ehk vere hapnikusisaldus langema liiga palju, siis järelikult on liiga vara, sest imeda, neelata ja hingata ta korraga hästi ei suuda. 
Natuke halb uudis oli see, et Kasparil on väike kubemesong. Seda pidi pea 90 % enneaegsetel olema, et tüdrukutel naba- ja poistel kubemesong. Aga see on väike, praegu mingit sekkumist ei nõua ja peaks ise välja kasvama.
Küsisin ka pesemise kohta, et kas ikka tohin kraani all neid pesta. Tohin küll ja siis arvas arst, et tegelikult võiks nad ka vanni panna, et kes meil õdedest tööl on, teeks proovi. Õde Nataša ütles selle peale: "Bože moi!", aga otsis vanni välja:) Liisat vanni ei lubatud siiski, sest enne tissitamist väsiks ta liiga ära. 
Ja saigi Kaspar vanni! See on esimene asi, milles ta Liisast ette jõudis:) Esimest korda tegi seda õde ja väga omamoodi. Nimelt pani ta lapse vanni koos linaga! Et tema vanaema olevat nii teinud ja nii laps ei ehmata vees. Väga huvitav moodus. Kaspar paistis asjaga päris rahul olevat. 
Ja siis lõpuks tuli ka ämmaemand ja proovisime Liisat rinnale saada. Ämmaemand kiitis, et ta avab kenasti suud ja haarab ka, aga ega ta palju imeda ei suutnud jah. Oma 3 g sai ta siiski kätte ja ämmaemand kiitis, et väga tubli. Söödud piima kogus saadakse siin teada kaalumise teel. Nimelt tuleb laps koos riiete ja juhtmetega kaaluda enne söötmist ära ja samamoodi peale söötmist, isegi pea peab kaalul samale poole panema. Ja kaalude vahe näitabki, palju ta sõi. Hiljem siis andsin sondist kogu ülejäänud vajaliku koguse. Ühest korrast päevas proovimisest piisab, kuna muidu ta väsiks liiga ära.
Peale selliseid sündmuseid käisid meil veel külalised: Päikesepüüdja koos ühe oma mehega, väiksem mees olevat suusatamisest nii väsinud, et magas autos. Päikesepüüdja arvas, et Liisa on issi nägu:)
Ühe asja üle olen ma siin olles mitu korda imestanud. Nimelt erinevate meditsiiniasutuste koostöö puudumise üle. Või mis siin erinevatest asutustest rääkida, kui isegi sama haigla kaks erinevat osakonda eriti koostööd ei tee. Minu arust on eriti selliste pisikeste patsientide puhul oluline, et nendega koos liiguks kogu nende ajalugu: analüüside ja uuringute tulemused ning muu info, et ei peaks uuesti samu asju tegema või oleks võrdlusmaterjal eelneva uuringuga, et kas on paremaks või halvemaks läinud. Siin aga küsiti minult mitu korda selle kohta, mis ITK-s tehti. Näiteks, et kas baktereid uuriti verest ja mis tulemused olid.
Ja ka Kaspari intensiivi kohta, et kas seal silma põletikurohtu pandi või mitte. Isegi kui mulle oleks öeldud neid asju, ma ei oleks kindel, et mulle need asjad 100% õigesti meelde jäävad, kuidas siis minu jutu põhjal võiks mingeid meditsiinilisi otsuseid teha? Miks nad ei saa neid asju ise kusagilt vaadata? Eriti tänapäevasel digiajastul, kui vähemalt ITK-s olid pildid ja analüüside tulemused küll digitaalsed.
Pildil on Liisa 1 toidukord: alustuseks rapsiõli ja teised rasvad, siis 31 ml piima ja lõpetuseks sildita süstlast 0,5 ml dest vett.
Liisa kaalus täna 1520 (+36) ja Kaspar 1381 (+36) g.

1 kommentaar:

kõige laisem laiskloom ütles ...

väga äge, et Sa nad korraga sülle said ikka lõpuks :) nagu ma ütlesin, küsida, küsida, küsida.. kuni saab, mis tarvis :)
tublid olete, nii tublid.. 3 grammi piima on sellisele pisilasele väga hea saavutus alguseks..