Meie pere pesapuu

15. mai 2009

3-aastane mees

Karl Markus saab juba 3-aastaseks! Sel puhul väärib ta igati eraldi sissekannet. Ja arvestades seda, et Sandri 6-kuu postitust tegin ma nädal aega, siis seda postitust alustasin 2 nädalat enne sünnipäeva.
Alustuseks meenutuseks.
Sünnipäevahommikul 2006:
1. sünnipäev (2007):2. sünnipäev (2008): Karl on ikka täitsa suur poiss juba (kohati vähemalt). Milline mees siis Karl on?

Karl muusikamees

Karlile meeldib hirmsasti laulda. Pea koguaeg ümiseb endamisi oma laulukesi, aga tal on ka mitu "päris" laulu peas. "Kes elab metsa sees" on tal nii peas, et päkapiku asemel küpsetab vahel saia "nebane", vahel "auh". Veel on repertuaaris "Põdra maja," "Minu väike hani," "Süda tuksub," "Mutionu pidu," "Meie kiisul kriimud silmad," "Rongisõit," "Juba linnukesed" ja kindlasti veel mõni, mis praegu pähe ei tule. Ja vahel ta ikka päris ametlikult esineb: võtab puuoksa mikrofoniks kätte, seisab kivi peal ja laulab.



Muusikat kuulata meeldib Karlile ka. Oma lastelaulude plaati, aga ka näiteks Dagöt, Jäääärt (plaati, kus onu räägib, nagu Karl ütleb) ja teisi. Juba ammu oskab ta ise pleieri ja kõlarid mängima panna.

Karl jutumees
Karl räägib pikad jutud maha ja talle jäävad asjad väga hästi meelde. Ja fantaasiat on tal ka parasjagu. Näiteks jutt teatris käivast põdrast või sinisest elukast. Endiselt on jutust puudu R, K ja kohati V täht, mis muidugi teeb jutust arusaamise natuke keeruliseks. Aga emme saab alati aru. Või peaaegu alati, vahel ta vahetab nii järsku teemat ja vahel on järsku uus sõna, nii et tükk aega läheb, enne kui taipan. Vahel ta oskab ikka nii vaimukalt öelda, et naera puruks.

Karl lugeja
Karlile meeldib hirmsasti, kui talle raamatuid loetakse. Ja peale paari korda lugemist on tal raamat praktiliselt peas. Issi püüab ikka muid sõnu sisse lugeda, aga ta parandatakse iga kord ära. Ise ta ikka vaatab ka raamatuid ja siis "loeb" peast juttu juurde. Varem ei saanud teda ilma unejututa kuidagi voodisse, viimasel ajal aga Sander juba magab ja sosinal on raske lugeda ning Karl ise on ka nii väsinud, et nii kui voodisse saab, siis magab.

Karl, Jänku Juss ja arvuti
Karlile meeldib väga Jätu Jussi vaadata. Varem oli ikka: "Emme, pane uus jutt siis", aga emme muidugi ei viitsinud alati sellepärast tulla ja alati pole ka emmet võtta, nii õppis ta ise ära. Emme teeb Lastekas.ee lehekülje lahti ja siis ta ise valib multikaid. Kui multikas läbi, vajutab Back nuppu ja valib uue. Ning kui vahepeal on vaja klikkida, siis saab ka ise hakkama tavaliselt. Seal multikates päris tihti tahetakse, et laps ise kaasa teeks, varem pidi ikka emme appi tulema, sest enne multikas edasi ei lähe. Aga nüüd saab ise. Nii et ta võiks ikka päris kaua multikaid vaadata, kui lubataks. Ja multikad on tal ka muidugi üsna peas. Vahel omaette jutustab neid, eriti enne magamajäämist.
Aga tegelikult on see multikavaatamine kasulik ka. Esiteks keeleliselt. Päris palju uusi sõnu saab sealt. Ja teiseks on need õpetlikud ka. Kas teie ikka teate, et eesti väikseim lind pöialpoiss kaalub samapalju kui lusikatäis suhkrut, või et hiidpanda ehk bambuskaru sööb 13 kg bambuselehti päevas ja mõnikord võib süüa lausa ööpäev läbi! Karl teab. Ja kolmandaks muidugi kasulik ka lapsevanemale, kes sel ajal võib ka natuke hinge tõmmata.
Muidugi reklaami on seal ikka ka, aga Karl õnneks ei oska Legosid tahta, mis nad seal reklaamivad.
Ja ega Karl emmel arvutis olla eriti ei lase. Ikka on tal ka vaja kui mitte Jussi vaadata, siis "nummit panna" või pilte vaadata. Mõnda aega tagasi meeldis talle kangesti koduvideosid endast vaadata, aga selle on ta ära unustanud praegu.
Telekat vaatab ka, lastesaadet ja peale seda hakkab "Südameasi". Loodussaated meeldivad ka.

Karl "söömamees"
Söömisega on Karlil kehvad lood. Kui ta lisatoitu kunagi ammu saama hakkas, siis ta sõi kõik ära, mis anti. Nüüd aga peab ikka meelitama või riidlema, et ta sööks. Ma ei teagi, mida teha. Endal on ka juba kopp ees sellest pidevast hurjutamisest, et Karl söö nüüd, Karl söö nüüd. Olen ära jätnud igasugused vahepealsed näksimised, et lõpuks peab ju kõht tühjaks minema, aga ka see nagu ei tööta eriti. Ei saa aru, kas tal tõesti isu ei ole või on see mingi tähelepanu vajamise teema. Muidugi see ka, et ta ise söödud ei saa, ikka "emme, aita natute". See ilmselt sellest, et Sandrit söödetakse. Põlle tahab ta ka ette nüüd:)

Suur venna Karl
Suure vennana on Karl väga asjalik. Muretseb, kui Sander midagi suhu tahab panna või kuhugi minna tahab, kuhu ei tohiks. Või: "Emme, Sannu nutab! Võta Sannu sülle!" Samas oskab ta juba natuke kade ka olla. "Emme, võta Sannu ära!" kui ta puzzle tükkide või klotside kallale kipub. Ja ikka on seda asja vaja, mis teise käes. Aga kui need kaks kord koos jooksma hakkavad, siis vist küll maja väriseb.

Karl mängumees
Ega Karl eriti ei mängi, klassikalisest mõttes, et tegutseb kusagil omaette mänguasjadega. Klotsidega ehitab vahel ja autoga sõidab ka. Puzzlesi meeldib kokku panna. Talle meeldib näiteks kõiksugu väikseid asju kotti toppida. Või mänguloomadele kingitusi teha.
Liivakastis mängib ka. Seal ta teeb peamiselt süüa. Kui teised õues toimetavad, siis ta aeg-ajalt toob neile suppi, "ühepalatoitu", pitsat, pärast "tohvi" või "taud" ka, magustoiduks torti või jäätist. Ja küünlaid peab ka ikka tordi pealt puhuma.
Õues käies korjab alati puuoksi ja koorib neid, lihtsalt istub vaikselt ja nokisteb:) Kivid meeldivad ka, taskud on alati kive, puutükikesi või käbisid täis.

Karl kunstimees

Karlile meeldib joonistada, nii pliiatsite kui värvidega. Emadepäevakaardile tegi ta nüüd juba peaaegu ringi, enne olid ikka niisama kriipsud. Ise ta teab väga hästi, mis ta joonistab: päike, auh, auto, tee jne. Murdjalapsukese sünnipäeval avastas ta Play-Doh-nimelise voolimismassi, millest ta nüüd "musimahla" teeb (ärge küsige, kust see nimi neil tuli:)). Kääridega tükke õieti lõigata ei oska veel, liimida meeldib küll.

Karl abimees
Karl on ikka tööde juures abiline. Kaevamas, riisumas, käruga vedamas, lambaid lauta ajamas, põssadele süüa viimas, kanadele saia andmas, mesilastele juua viimas, tainast segamas jne jne.


Vot selline mees on lühidalt kokkuvõttes kolmene Karl. Üldiselt ta toimetab ikka rohkem omapead, selles mõttes, et emme on ikka enamasti Sandri jagu. Käib õues memme, papa või issiga, toas käib söömas ja potil "tatal". Paar korda on muidugi omapead jalutama ka läinud. Aga ma arvan ja loodan, et ta päris ära ikka ei kao siin metsa sees, käib ikka mööda teed.

Samas ikka meeldib süles olla ja kui valida on, siis peab emme aitama. Riidesse ise ei saa veel päris või tegelikult saab küll, aga ei taha alati. Kuigi riided ja jalanõud kipuvad tagurpidi minema ning lukke ja nööpe ta kinni ei saa.

Ja mürada ning hüpata meeldib kangesti.

Küll te ise sünnipäeval näete!

PALJU ÕNNE, KALLIS POJA!!!

2 kommentaari:

tb ütles ...

Hirmsasti tahaks juba näha küll.. jutu järgi ikka juba väga suur ja asjalik poiss! :)
palju-palju õnne teile veelkord!

VU ütles ...

Jõudsin mina ka lõpuks lugemiseni. Sünnipäeval rääkisid kõik sellest sissekandest,et hästi lahe ja tõepoolest on Karl mühinal kasvanud. Tõesti - siin kõik ilusti kirjas. Ja, kes Karli ei tunne: Ta on tegelikult ka nii asjalik nagu jutust läbi kumab!