Meie pere pesapuu

8. oktoober 2010

Ma olen piisavalt hea, ma olen piisavalt hea...

Hullumeelne nädal. Hästi ei julgegi enam meile lahti klõpsata, mine tea, mis jama sealt jälle tuleb. Aga õnneks tuleb nädalavahetus ja saab vähemalt mõneks ajaks tööjamad unustada.
Mis me vahepeal teinud oleme? Tartus käisin siuhvilks jälle, koolitusel. Natuke liig on ikka pea 12 tundi sõita selleks, et saaks 4 tundi koosolekul istuda. Aga noh, peamaja omad tahavad ka ju sõita. Järgmine koolitus, seekord 2-päevane, toimub lausa Jõgevamaal Endlas.
Mihklipäevaks oli vanarahval küll sügisesed toimetused tehtud, kuid meil veel neid jätkub. Kartulid said eelmisel reedel pimedusega võidu võetud. Ja väga õigel ajal, kuna laupäeva hommikul oli esimene öökülm. Porgandid-peedid võtsin ka ühe õhtuga üles, sest ega seal polnudki midagi. Nüüd on veel aiamaa kaevata, lillepeenrad korda teha, roosid talveks ette valmistada, õunad korjata, lehed riisuda ja kasvuhoone korda teha, see aga on (rohelisi) tomateid alles täis.
Laupäeval tegime teist korda õunamahla. Esimesel korral, nädal aega varem, ei tahtnud see töö kuidagi välja tulla. Kõigepealt oli vaja press ja purustaja Sõrvest meile saada, lõpuks isal oli reedel aega ja tõi ära. Siis muidugi tuli välja, et mahlapressi kast on mädanenud. Õigemini oli see juba eelmisel sügisel teada, aga ega kellelgi vahepeal siis meelde ei tulnud uut teha. Vennas õnneks laupäeva hommikul sai töö juures uued tükid teha ja kohapeal klopsisid kokku. Meil mõned korvid õunu juba korjatud, press töökorras, hakkame siis purustama. Ja masin hakkas kärssama! Kuna kõik muu oli valmis, siis ei jäänud muud üle, kui tuli vana hea inimjõul töötav puidust nui teha ja käsitsi purustada. Sai hakkama küll. Mahla tuli omajagu, aga ema viis enamuse endale. Eelmiseks nädalavahetuseks sai masin õnneks korda, aga Sannu otsustas haigeks jälle jääda (samamoodi 39,7 palavik vahepeal), seega tööjõudu jäi puudu. Aga isa õnneks tuli appi ja mingi 100 l mahla sai jälle valmis. Seekord jäi mulle kuumutamiseks pea 40 l. Ühe korra saab veel mahla teha. Aga selleks peaks vist endale ka veininõu muretsema, sest pudelid ja suured purgid on juba mahla täis.
Puudehunnik on ka tänu Sannu ja issi ühispingutusele peaaegu otsas. Saunapuud on veel jäänud.
Ega enam õhtuti suurt õues teha ei jõuagi, nii et jäävad ainult nädalavahetused.

Kommentaare ei ole: