Meie pere pesapuu

11. märts 2009

Meie tüüpiline päev

Mõtlesin, et võiks siia kirja panna, kuidas kulgeb meie rutiinne elu.
Emme tööpäev algab hiljemalt kell 8, enamasti aga varem. Ja see on raudpolt kindel, et kui üks poistest magabki kauem, siis teine on ikka üleval. Enne oli Karl alati varajasem, viimastel hommikutel on Sander. Eks väljas on kella 6-st juba valge ka, mis sa ikka põõnad.
Kui me korraga ärkame, siis me "pitutame" voodis veel natuke. Siis Sandri mässuvahetus, Karl pissile ja riidesse (ta saaks ise ka enam-vähem riidesse, aga emme peab ikka aitama) ning Sandri hommikusöök. Kui Sandril kõht täis, siis otsime meie Karliga omale süüa. Sööme putru, erinevaid hommikusöögihelbeid või siis võileibu. Karlile meeldib hirmsasti saia röstida ja veekeetjat tööle panna. Sander istub sel ajal turvahälliga laua taga ja mängib mänguasjade või ka oma varvastega ning unistab, millal tema laua pealt midagi suhu saaks.
Kui kõhud täis, siis läheme mängima. Aa, hambad peseme ka mingi aeg ja teeme tule ahju. U 10 ajal teeb Sander esimese uinaku. Panen ta voodisse, luti suhu, teki peale ja tulen ise ära. Tema siis muidugi hakkab keerama ja varsti hüüab emmet appi. Ja nii mitu korda, enne kui raatsib magama jääda. Magab oma 30-45 minutit ära, hüüab siis jälle emmet ja võtab mind nägu naerul vastu. Siis sööb jälle kõhu täis ja võib jälle mängima minna.
Sandri mängimine tähendab muidugi seda, et kui ta raatsib selili natuke rahulikult olla, siis ta mängib oma varvastega, püüab mängukaare küljest mänguasju või üritab kõike, mis kätte juhtub, suhu panna. Aga selili ta eriti ei taha enam olla, kohe keerab kõhuli. Siis ta tahaks kangesti edasi saada, ega veel ei saa. Ma siis vahel aitan teda käpuli olla, see meeldib talle. Muidugi kõige rohkem meeldib hüpitamine. Eriti koos vennaga emme-issi voodis hüpata.
Kõige selle juures tuleb muidugi ka Karli lõbustada ja talle tegevust pakkuda ning vahel potile aidata. Karl vahel joonistab, klotsidega meeldib ehitada, päris kõrgeid torne teeb. Vahel emme lubab tal arvutist Jätu Jussi multikaid vaadata. Kõige rohkem meeldib talle aga see, kui talle raamatuid ette loetakse. Ikka ja jälle, "loe veel üs jutt".
Kella 12-13 ajal läheme õue. See on üsna keeruline ettevõtmine. Kõigepealt tuleb Karl riidesse toppida. Ja ta siis ootab "esitus". Siis emme riidesse ja lõpuks Sander. Õues sõidutame Sandri kõigepealt magama, see tähendab, et võtan vankri ette ja kelgu järele ning jalutame natuke. Õnneks Sander jääb kergesti magama. Ja magab rahulikult pool tunnikest. Siis peab teda mitu korda kiigutama, enne kui ta oma 3-4 tundi täis magab. Karliga me käime laudas "Oosit, Muudit, utesid ja nossut" vaatamas, vahel anname leiba utedele. Siis kiigume, Karl võib lõputult kiikuda. Siis vaatame veel, kas on miskit huvitavat teha: Reksiga mürada, lumesõda teha, lumememme ehitada, liivakastis toimetada, aidad, kuurid ja kelder üle vaadata jne.
Karliga müttame õues u 1-1,5 tundi, siis tuleme tuppa ja otsime/teeme midagi süüa omale. Sander jääb õue magama. Peale söömist teeme Karliga, mis ta teha tahab. Sander ärkab 4 või 5 ajal ja siis ta sööb jälle. Karlil on päeva peale ainult üks oluline kellaaeg: kell 5 hakkab ETV-s lastesaade. Ja talle meeldib seda vaadata, kuigi lastesaateks ta peab ainult seda Tommi ja Anni osa, ütleb, et kui vahepealsed multikad läbi saavad, "siis attab lastesaade" (nujah, ega te vist ei tea Tommist ja Annist midagi:)). Karl oli Sõrves mamma juures esimene päev väga üllatunud, kui ma ütlesin, et varsti hakkab lastesaade. "Siin, Mamma juures lastesaade?" Kella 6 ajal jõuab issi koju ja siis me sööme õhtust. Muidugi kui mina vahel harva süüa teen, siis eelneb sellele söögitegemine, mille kõrvalt tuleb ka Sandri ja Karliga tegeleda, muidu aga müttame Sandriga sel ajal.
Kella 6 ajal läheb Sander veel kord magama oma 30-45 minutiks. Siis saab Karl mõlema vanema tähelepanu endale, muidugi kui emme just arvutis ei ole või vardaid ei klõbista. Karl saab siis issiga mürada ja jälle loetakse raamatuid. Sander peale ärkamist järjekordselt sööb ja siis saame kõik koos mängida. Kuni kella poole 9, siis hakkame enamasti magama sättima, vahel, kui Sander on varem ärganud, läheb tema ka varem magama. Magamaminekuks tuleb kõigepealt hambad ära pesta, pissil käia, tuduriided selga panna, Sandril mässu vahetada. Siis Sander sööb veel ja panen ta voodisse, kus ta peale mõningat keerutamist magama jääb. Karl poeb meie voodisse, kus issi talle unejuttu loeb ja siis läheb oma voodisse Oosi kaissu magama. Karl nüüd praktiliselt kohe peale voodisse minekut ka uinub. Enne, kui ta lõunaund veel magas, siis ta vahel sahmis mitu tundi veel üleval. Sander ärkab enamasti söögipausiks kella 1, 3 ja 6 ajal kui hästi läheb, kui nii hästi ei lähe, siis vahepeal veel mitu korda.
Ja nii päevast päeva. Igav ja üksluine, eks? Mulle endale tundub ka, et päevad on jube pikad ja nädalad ka kuni laupäevani, nädalavahetus aga lausa lendab. Ja tegelikult kuud ka, kui mõtlema hakata. Sest Sander saab juba 5-kuuseks, alles ta sündis.
Et nädalad natukenegi lühemad oleksid ja väike vaheldus oleks, siis ma olen püüdnud ikka iga nädal mõnel päeval midagi teistmoodi teha. Paari nädala tagant oleme linnas käinud, Sander arsti juures ja Karl Mammaga mängutoas või Mamma töö juures. Karl peab siis ka tingimata linnas poes käima. Muidugi 2 lapsega linnas käimine polegi nii kerge. Vahel käime ka Sõrves Mamma juures. Ja siis ikka pikemalt. 2 lapse jaoks asjad pakkida, autosse tassida ja lapsed ise ka autosse pakkida on muidugi veel suurem ettevõtmine. Vahel harva käib meil ka külalisi või käime ise külas. Reedeti on Karl paar korda issiga trennis kaasas käinud. See meeldib talle vist väga, sest peale esimest korda hakkas ta vist juba esmaspäeval "tenniasju" pakkima. Emme jaoks toovad natuke vaheldust pühapäevad, kus mul lubatakse rohkem oma asjadega tegeleda. Kõige suurem vaheldus on aga emme jaoks kord kuus toimuv Isetegijate kokkusaamine. Viimane kord sain isegi üksi käia. Oleme ka kohalikus raamatukogus ja postkontoris käinud, kui asja on. Vahel on lihtsalt tunne, et mine kasvõi niisama autoga sõitma, et vähekenegi kodust välja saada.
Muidugi leiab igas päevas ka midagi omamoodi uut. Kas Sander teeb uusi häälitsusi või liigutusi, Karl üllatab uue jutuga või tegevusega. Või laudas on talled sündinud. Või nüüd kasvõi õues kevadet oodates (muidugi kellele seda pea 20 cm lund nüüd vaja oli, päris kevade moodi oli juba).
Nii me siis elame ja kasvame. Ja nii veel vähemalt 1,5 aastat...

5 kommentaari:

maailmaparandaja ütles ...

Ma tean Tommist ja Annist kõike :D

Unistaja ütles ...

Isegi mina olen mingit nende saadet näinud.

Anonüümne ütles ...

saame kokku, saame kokku, saame kokku Tommi juures!
Aga uus Tom pole ikka see õige - üks kord nägin, ja siis ta muud ei teinud kui vigastas ennast ja virises ;)

maailmaparandaja ütles ...

Ma olen kuulnud paljusid väitmas, et uus Tom pole see õige. Minu arust on tema põhiline viga see, et ta teeb titekat häält. Aga harjuge ära. Vana Tom on ümbermaailmareisil.

saarlanna ütles ...

Karl vana Tomi ei tea õnneks. Mulle meeldis ka tema rohkem. Ja minu teada läks ta Rootsi õppima.